ELS VAN DRIEL

Toen ik in 1984 maanden door India reisde, kwam ik in aanraking met de yoga van BKS Iyengar. Ik was direct verkocht toen ik hem eenmaal thuis in Amsterdam daar een yogademonstratie zag geven. Mijn liefde voor yoga was geboren.

Mijn werk als sociotherapeut in de psychiatrie en als hbo verpleegkundige liet ik achter me. In 1985 begon ik de 3 jarige opleiding tot docent Iyengar- yoga en behoorde tot de eerste lichting “Iyengar certificed teachers” toen ik les ging geven in de Kosmos in Amsterdam. Al vanaf 1985 geef ik yoga-lessen in Haarlem, Amsterdam, aan Zee en in Portugal.

Behalve door de Iyengar die ik als basis hanteer ben ik in mijn lesgeven geinspireerd door Dona Holleman, die mij kennis over ademtechniek bijbracht, evenals het gebruik van principes om de energiehuishouding te optimaliseren. Van 1990 tot 1998 deed ik jaarlijks een training bij haar in Italië. Daarna volgde ik vele weekend workshops die ze in Amsterdam gaf.

Ik kijk met dankbaarheid terug op deze magnifieke fysieke trainingen bij Dona. En toch had ik behoefte aan een aanvulling op de yoga; zowel mentaal als emotioneel ervoer ik een hiaat.

Vanuit de behoefte mijn medemensen en reisgenoten helderheid te verschaffen in veranderingsprocessen heb “gestudeerd”: Ashtanga yoga weekends, helende reizen, eenzame retraites, niet aflatende yogabeoefening, indringende persoonlijk ervaringen aan ziekbedden, brachten me tot de holistische Klassieke yoga die ik nu beoefen en waarin ik met volle overtuiging lesgeef.

Yoga is voor mij, mits juist gehanteerd een krachtig middel gebleken om te ontdekken, op te schonen en te veranderen. Daar wil ik mijn leerlingen iets van meegeven. Door mijn aanpak geef ik hun daarvoor vele “tools”. Zo blijken ze in staat thuis zelf aan de slag te gaan en hun eigen-wijze yoga in hun leven te integreren.

Yogales geef ik dus vanaf 1985 en sinds 1996 heb ik mijn eigen yogastudio; “Het Yogahuis” in Haarlem. Ook ben ik initiatiefneemster van Yoga aan Zee en van Yogavakanties, -events, -workshops in binnen- en buitenland (zie www.yogaaanzee.nl).

Ik combineer het moederschap met mijn yogawerk en ben nooit uitgeleerd.

“It’s not how old you are, it’s how you grow old”. Het is gebleken dat de biologische leeftijd van een yogabeoefenaar negen jaar jonger is dan die van een gemiddelde non-yogi. Ongelooflijk – en dat terwijl yoga zo lekker en speels is om te doen. Ik vind het schitterend dat je yoga je hele leven lang kunt beoefenen en ik hoop dat ik, als ik 80 word, dan nog altijd lesgeef.

Namasté
Els