Mindfulnesstraining

Mindfulness betekent doelbewust gewaar zijn van moment tot moment zonder oordeel. Jon Kabat–Zinn heeft sinds 1979 mindfulness een plaats gegeven binnen de gezondheidszorg door een achtweekse training te ontwikkelen, gebaseerd op Boeddhistische meditatie en yoga, aangevuld met westerse kennis over stress.

In de training leer je om met een milde en niet oordelende  aandacht je lichaam, gevoelens en gedachten waar te nemen. De invloed van stress op je lichamelijk en psychisch functioneren wordt zo duidelijk. Je kunt ervaren dat automatische reacties op stress kunnen veranderen door erbij stil te staan. Dit heeft een gunstige invloed op  je gezondheid  bv. op pijn, ziekte en psychische klachten. Door de oefeningen ontwikkel je veerkracht. De training is geschikt voor iedereen die anders wil leren omgaan met stressvolle ‘weersomstandigheden’ in het leven.  

De inhoud van de mindfulnesstraining is praktisch. Verschillende meditatieoefeningen worden uitgelegd en beoefend. Daarnaast wordt er stil gestaan bij theorie met betrekking tot mindfulness. Je krijgt een werkboek dat dient als naslagwerk en dat theorie en literatuurverwijzingen bevat. Ook krijg je de beschikking over (audio)oefenmateriaal om thuis mee te oefenen. De training spreekt cursisten aan op hun eigen kracht en zelfhelend vermogen.

De training wordt gegeven door Ellie de Jong. Zij is psycholoog en mindfulnesstrainer, en heeft onder meer veel ervaring in het beroepsonderwijs. Daarnaast geeft ze sinds 2008 Feldenkrais lessen in Haarlem en Heemstede. Ook verzorgt ze een slaapcursus op diverse locaties, onder meer in een Inloophuis voor mensen met kanker. Zij is een beoefenaar van Chi Kung en mediteert in de Zen traditie.

De achtweekse mindfulnesstraining plus een stiltemiddag door Ellie de Jong  start weer in september 2020.
De data voor het najaar:
18 en 25 september, 2 en 9 oktober, herfstvakantie:16 oktober, 23 en 30 oktober, 6 november (stiltemiddag van 13 tot 17 uur),13 en 20 november 2020. Alle middagen zijn van 14 tot 17 uur (inclusief een theepauze). Alleen de stiltemiddag duurt van 13 tot 17 uur.
De cursus wordt gegeven in Het Yogahuis, Bakenesserstraat 12 zwart, Haarlem
Kosten €295.- Door een aantal ziektekostenverzekeringen wordt de mindfulnesstraining vergoed.

Reacties van cursisten:

Mindfulness bij Ellie was zo waardevol. Zij leidde ons met veel liefde, respect en toewijding door het proces. Ik heb veel aan de cursus gehad. Het bracht rust, mededogen, diepgang en zachtheid. Ik raad de cursus van Ellie ten zeerste aan. Het zou eigenlijk een dagelijkse routine in ieders leven mogen zijn. Regelmatig luister ik nog naar de geleide meditaties die we tijdens de cursus ontvingen. Ingrid

Hierbij een reactie van Kim: Dank voor je wijze lessen. Inspirerend en liefdevol. Ik neem ze voor altijd met me mee.

Reactie van Tineke: Ellie heeft een rustige, prettige stem en is begripvol, zorgzaam en open.Ik beveel de cursus zeker aan.

Reactie van Anneke: Ellie straalt rust uit en heeft liefdevolle aandacht voor de cursisten. Ze heeft een fijne rustige stem bij begeleide meditaties.Ze is positief, nooit dat ‘het anders moet’ maar ‘zo is het nu’.

Reactie van Wieke: Ellie heeft rust in zichzelf en heeft aandacht voor iedereen zonder de tijd te vergeten.De lessen zijn zorgvuldig opgebouwd en de geleide meditaties waren erg fijn. 

Reactie van Trude: Deze training had al enige tijd mijn aandacht.De training heeft mijn ogen op vele vlakken verder geopend. Ellie geeft op een bijzondere wijze invulling aan deze training.Zij brengt een sfeer, waarin je volledig in evenwicht komt. Haar stem is duidelijk en zacht. Haar uitleg op alle aspecten in deze training zijn helder.De meditatietechnieken in deze training worden een deel van je leven, waardoor je nog bewuster en met aandacht en ruimte het dagelijkse leven invult. Met veel plezier heb ik deze training gedaan!

Miriam heeft tijdens de training geleerd dat oprechte, bewuste aandacht voor de adem en de aandacht naar binnen keren helpend is om te zien ‘wat er is’, wat me bezig houdt.

Dat daar een keuze te maken is uit de automatische piloot/bewust omgaan met de automatische piloot.

Positieve punten van de trainer zijn: veel kennis; doorleefde ervaring van mindfulness en effect daarvan, waardoor training geloofwaardig is; rustige uitstraling en heldere opbouw van de lessen.

——-

Opgeven via prakt.feldenkrais.mindfulness@gmail.com/06-30712953.

Voor meer informatie over Feldenkrais zie www.feldenkrais.nl, Voor meer informatie over mindfulness zie: www.vmbn.nl. Ellie de Jong is lid van www.bewusthaarlem